Om oss – historia

Vi, Caroline och Torbjörn, blev ett par 2008 och besteg Kilimanjaro tillsammans året efter. Sen gifte vi oss! Ingen av oss har långt från tanke till handling, vilket gör att vi aldrig har tråkigt. Nyss blev vi bokhandlare och det hade nog ingen av oss vare sig drömt om eller kunnat förutse.

Påsken 2012 tog vi beslutet att skaffa ett fritidshus närmare Stockholm än det vi hade just då i Jämtland. Sökandet tog oss till många hus och platser men när vi kom till Knektbacken vid Harpsund visste vi att det var i den här trakten vi ville bo. Strax dök det upp en liten gård i Sörtorp, Mellösa och vi var fast. Vi sålde allt vi hade, lämnade Stockholm och flyttade hit.

Vi får nu regelbundna besök av både barn, familj och vänner och det var precis det vi önskade. I mitten av december 2017 läste vi om Nils Horndahl, den förre ägaren till Vallinska bokhandeln, och hans bekymmer om hur han skulle bli pensionär. Tre veckor senare var vi nyblivna ägare till densamma.

Via den här länken https://lindh.se kan du se vilka vi, Caroline och Torbjörn, är och vad vi har gjort tidigare.

Förutom oss arbetar Maria Andersson i bokhandeln. Hon var anställd av Nils i fem år och nu av oss. Utan hennes kunnande och erfarenhet hade vi aldrig hunnit sätta oss in i allt på så kort tid. Som tur är, är hon kvar och hennes stora intresse för fantasy och Sci-Fi kompletterar våra områden.

Historia – Vallinska Bokhandeln 1888

Det står en vacker flicka i en bokhandel i Flen

och drömmer ibland böcker så allen

Där finns till salu smått och gått mest papper och kuvert

men ändå annonserar man så här:

Köp en Hjalmar Gulberg eller Vilhelm Moberg

men köp den av Violen ifrån Flen

Denna Ulf Peder Olrogvisa kom till efter att han gjort bekantskap med bokhandelsbiträdet Carin Schennings på tåget mellan Flen och Strängnäs.

År 1888 öppnade Kullbergs Bokhandel filial i Flen. Den övertogs 1907 av Albert Vallin, och bokhandeln låg då vid nuvarande Södra Järnvägsgatan.

Fröken Ellen Andersson, som 1930 blev nästa bokhandlare, nyinredde och utvidgade bokhandeln vid Drottninggatan, där sedan Peter Horndahl var dess innehavare mellan åren 1949 och 1983.

Under hans tid utvecklades bokhandeln ytterligare. Från 1971 var även hans fru Kerstin Horndahl verksam som bokhandlare. De överlät sedan bokhandeln till sonen Nils Horndahl, som 1983 var med om att flytta affären in i det stora Lästenbygget. År 1993 gick flyttlasset ännu en gång, och nu är adressen Norra Kungsgatan 4. 2017 bestämde sig Nils för att gå i pension och bokhandeln övertogs av Caroline och Torbjörn Lindh i januari 2018. Under åren har här funnits många duktiga medhjälpare.

Det är roligt med en bokhandel, det ger stor tillfredsställelse att träffa alla dessa positiva människor, som är våra kunder. Vi har också glädje av alla sommargäster som har sina fritidshus runt Flen.

Nu har papper och kuvert, som det skrivs om i visan, utökats med kontorspapper, otaliga pennor, spel, pussel och pyssel. Vi säljer mycket böcker, alltifrån fina presentböcker till billiga pocketböcker. Den bok vi inte har inne skaffar vi hem, och inget får vara omöjligt, så vi fyller en plats i samhället.

Tiderna har ändrats. TV och datorer har kommit in i våra hem, men trots detta fyller boken sin plats. Vi säljer fortfarande Gullberg och Moberg och deras efterföljare.

Ni är alltid välkomna till Violbokhandeln.